UO ZZZ CG: ZZZ sjutra objavljuje Javni poziv za finansiranje projekata za zapošljavanje OSI

12/02/2020

Upravni odbor Zavod za zapošljavanje Crne Gore odobrio je grant šemu, vrijednu tri miliona eura za finansiranje projekata zapošljavanja lica sa invaliditetom, sa evidencije nezaposlenih.

Zavod će 13. februara 2020. godine objaviti Javni poziv za finansiranje projekata koji doprinose unaprijeđenju profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom. Deveti Javni poziv trajaće do 16. marta 2020.godine, do 15 časova.

Bespovratna sredstva biće usmjerena za finansiranje projektnih ideja iz oblasti profesionalne rehabilitacije i zapošljavanja lica sa invaliditetom a očekivanja su da će, kroz projekte, biti uključeno minimum 480 lica sa invaliditetom.

Na sjednici Upravnog odbora je odlučeno i da šansu za zapošljavanje na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa dobije 420 lica.

Zavod će sjutra (13.februara) objaviti i Javni konkurs za izbor izvođača Javnog rada njega starih lica, personalni asisitent i drugih programa javnog rada. Naime, program Zavoda »Direktno otvaranje radnih mjesta – Javni rad« je namijenjen posebno osjetljivoj grupi nezaposlenih: licima bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, starijim od 50 godina ili mlađim od 30, ženama, licima koja su na evidenciji Zavoda duže od 12 mjeseci, ženama i pripadnicima Romske i Egipćanske populacije.

UO ZZZ je, za finasiranje tog programa, odobrio ukupno 760.000 eura od čega je za finansiranje programa javnog rada za pripadnike RE populacije predviđeno 30.000 eura.

Članovi UO su se saglasili da su razlozi, koji su uslovili realizaciju ove mjere, neodgovarajuće ili nedovoljno obrazovanje, nemotivisanost za aktivno traženje zaposlenja kao i dugoročna nezaposlenost.

Kroz novi, posebno programski sadržaj, Zavod će nastojati da unaprijedi nedostajuća znanja i vještina, potrebna za zapošljavanje na otvorenom tržištu rada. Očekivanja su da će program, posebno osjetljivim grupama nezaposlenih lica, omogućiti da očuvaju i unaprijede radne sposobnosti i povećaju zapošljivost.