UO ZZZ: Kroz program “Stop sivoj ekonomiji” radiće 180 mladih visokoobrazovanih

30/05/2018

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje, na današnjoj sjednici, 30. maja, usvojio je odluku o realizaciji programa “Stop sivoj ekonomiji”, za čiju namjenu je odobrio 555.000 eura.

Kroz program “Stop sivoj ekonomiji” u periodu od šest mjeseci, 180 visokoškolaca, mlađih od 30 godina, biće zaposleno u Poreskoj upravi, Upravi za inspekcijske poslove i Upravi policije. Oni će, uz mjesečnu zaradu od 300 eura, biti angažovani posredstvom agencija za ustupanje zaposlenih.

Cilj programa, s jedne strane, je podrška mladima u rješavanju problema nezaposlenosti, a sa druge, doprinos suzbijanju sive ekonomije i borbi protiv neformalnog poslovanja.

Kao i prethodne dvije godine Program je namijenjen nezaposlenim sa stečenim visokim obrazovanjem i radnim iskustvom u najkraćem trajanju od devet mjeseci.

Asistiraće inspektorima na poslovima pri registraciji poreskih obveznika, obveznika doprinosa i osiguranja, kontroli ispravnosti registracionih prijava i rješenja o registraciji, primjeni pozitivnih poreskih propisa, prijemu i obradi poreskih prijava, obradi i sređivanju poreskih evidencija, radu call centara, realizaciji Projekta „Budi odgovoran“ i drugim poslovima suzbijanja sive ekonomije.

Program “Stop sivoj ekonomiji” sprovodi ZZZ, u saradnji sa ministarstvima rada i socijalnog staranja, finansija, unutrašnjih poslova – Poreskom upravom, Upravom policije i Upravom za inspekcijske poslove. Realizovaće se na teritoriji Glavnog grada, Prijestonice i svih opština, odnosno lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Za sprovođenje projekta „Stop sivoj ekonomiji“, kreiranog uz ekspertsku pomoć nosilaca EU projekta „Aktivne mjere tržišta rada za zapošljivost“, Vlada je, treću godinu zaredom, dala saglasnost krajem maja ove godine, kada je razmotrila i usvojila Informaciju o potrebi sprovođenja Programa, a na osnovu inicijativa dosadašnjih programskih partnera. Vođeni iskustvom minule dvije sezone, kada je uključeno 245 učesnika sa stečenim visokim obrazovanjem (100 u 2016. godini i 145 u 2017.) i ove godine očekuju se dobri rezultati. Podsjetimo, 56 mladih visokoškolaca nastavilo je da radi po isteku programa, a njih 32 dobili su ugovor na neodređeno vrijeme.

Do kraja godine, kako je predviđeno, u Poreskoj upravi biće angažovano 80 mladih, u Upravi za inspekcijske poslove 60, a njih 40 radiće u Upravi policije.

Zavod će raspisati javne pozive usmjerene ka nezaposlenim licima i agencijama za posredovanje pri zapošljavanju da se uključe u realizaciju ovog projekta.

Upravni odbor odobrio je usmjeravanje 90.000 eura za kreditno otvaranje 18 novih radnih mjesta. Nadležna komisija pozitivno je ocijenila 14 zahtjeva iz Bara, Podgorice, Bijelog Polja, Šavnika… Kreditna sredstva su usmjerena za poljoprivrednu djelatnost, trgovinu, zanatstvo i usluge.

Na današnjoj sjednici je odlučeno da Zavod, sa 38.000 eura, sufinansira i državni javni rad “Neka bude čisto”. U javnim komunalnim preduzećima, biće uključeno 100 nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, na period od četiri mjeseca.

Inače, Zaključkom Vlade donesen je Plan pripreme ljetnje turističke sezone za ovu godinu, kojim je predviđena realizacija projekta »Neka bude čisto«.

Javni rad sprovodi se već 13 godina, a partneri su Ministarstvo održivog razvoja i turizma, JP Morsko dobro, Zavod za zapošljavanje, Glavni grad, Prijestonica, sve opštine i javna komunalna preduzeća.