UO ZZZCG: Programsko angažovanje za 560 nezaposlenih na šest mjeseci

04/11/2021

Zavod za zapošljavanje Crne Gore realizovaće još dva programa „Osposobljavanje za samostalan rad“ i „Osposobljavanje za rad kod poslodavca“ u cilju povećanja zapošljivosti srednjoškolaca sa evidencije Zavoda – odlučio je Upravni odbor Zavoda, na sjednici, kojom je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević.

Zavod će zaključiti ugovore sa 112 izabranih izvođača i započeti sprovođenje dva programa, za 560 nezaposlenih lica iz evidencije Zavoda. Za finansiranje ovih programa Upravni odbor Zavoda odobrio je ukupno 1.377.264,00 €, odnosno 688.632,00 €, po programu.

Programi će se realizovati u saradnji sa poslodavcima koji će sa nezaposlenim licima uključenim u programe zaključiti ugovore o radu, u trajanju od šest mjeseci.

Program „Osposobljavanje za samostalan rad“ ima za cilj povećanje zapošljivosti i zaposlenosti 280 nezaposlenih lica III i IV nivoa obrazovanja, bez radnog iskustva u području rada stečene kvalifikacije nivoa obrazovanja. Istovremeno, drugi Program „Osposobljavanje za rad kod poslodavca“ doprinijeće povećanju zapošljivosti i zaposlenosti 280 nezaposlenih lica čija znanja, vještine i kompetencije nijesu dovoljne za obavljanje poslova određenih radnih mjesta.  Mjesečno učešće Zavoda u finansiranju ovih programa osposobljavanja je 409,90 €, po učesniku programa.

Programi će se realizovati u saradnji sa poslodavcima koji će sa nezaposlenim licima uključenim u program  zaključiti ugovore o radu, u najkraćem trajanju od šest mjeseci.  Očekivanja su da će oba programa učesnicima omogućiti sticanje znanja, vještina i kompetencija potrebnih za samostalno obavljanje poslova u stečenom nivou obrazovanja te da će poslodavci određeni broj angažovanih lica zadržati i po isteku programa.