UO ZZZCG: U programima javnog rada biće angažovano 327 nezaposlenih lica

07/06/2022

Na sjednici Upravnog odbora Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, kojom je predsjedavala Hadži Vesna Vujošević, donijeta je Odluka o izboru korisnika sredstava – izvođača programa javnog rada.

Na osnovu Javnog konkursa za realizaciju Programa »Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad« za 2022. godinu, odabrano je 139 izvođača programa kod kojih će biti radno angažovano 327 nezaposlenih lica na određeno vrijeme do četiri mjeseca. U ove programe će biti uloženo ukupno 555.004,39 €.

Za realizaciju 64 programa javnog rada socijalnih sadržaja, u kojima će biti radno angažovano 156 nezaposlenih lica u periodu do četiri mjeseca, biće dodijeljeno 327.776,39 €.

U 86 programa javnog rada humanitarnih, edukativnih, ekoloških, komunalnih, infrastrukturnih sadržaja, očuvanja kulturnih i istorijskih spomenika i drugih sadržaja u oblastima javnog interesa biće radno angažovano 171 nezaposleno lice u trajanju do četiri mjeseca. Za ove programe će biti  dodijeljena sredstva u iznosu od 227.228,00 €.

Učešće Zavoda u finansiranju programa javnog rada, zavisi od broja učesnika javnog rada i na mjesečnom nivou iznosi 568,07 €, po učesniku.

U programima će biti radno angažovana nezaposlena lica bez školske spreme ili sa završenom osnovnom školom, nezaposlene žene, lica koja u posljednjih 12 mjeseci nisu bila u radnom odnosu, a Zavod ih je prethodno pripremio za uključivanje u programe.

Cilj programa direktno otvaranje radnih mjesta je povećati efikasnost i pokrivenost aktivnih mjera tržišta rada, s naglaskom na prevenciju socijalne isključenosti posebno osjetljivih grupa nezaposlenih lica. Realizacija ovih programa će doprinijeti očuvanju i unapređenju radnih sposobnosti i povećanju zapošljivosti posebno osjetljivih grupa nezaposlenih lica iz evidencije Zavoda, kroz njihovo zapošljavanje na privremenim netržišnim poslovima od javnog interesa.