Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore odobrio preko 1.7 miliona eura za zapošljavanje i obuku nezaposlenih

28/06/2024

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, na sjednici kojom je predsjedavao mr Aleksandar Šipčić, donio je odluke o finansiranju programa za zapošljavanje i obuku nezaposlenih lica, u 2024. godini.

Za dva programa “Direktno otvaranje radnih mjesta – javni rad” i “Osposobljavanje za rad kod poslodavca” odobreno je preko 1,7 miliona. Na taj način je omogućeno zapošljavanje 837 nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda.

Kroz prvi program, vrijedan  999,803.20 eur, biće omogućeno zapošljavanje 523 lica, od kojih će polovina biti angažovana u programima socijalnih sadržaja, a druga polovina u programima humanitarnih, edukativnih, ekoloških i drugih sadržaja od javnog interesa. Zapošljavanje na privremenim poslovima od javnog interesa ovim licima omogućiće da steknu, održe i unaprijede svoje radne vještine, povećaju zapošljivost na otvorenom tržištu rada i ublaže rizik od socijalne isključenosti.

Program “Osposobljavanje za rad kod poslodavca”, za koji je UO danas odobrio 713.495,92 eura, omogućiće angažovanje 314nezaposlenih lica. Kroz obuku i sticanje praktičnog iskustva njih 83 planirano je za javni sektor a 231 za privatni.

Očekivanja od oba programa su da će doprinijeti boljem ekonomskom položaju nezaposlenih lica sa evidencije Zavoda, kroz sticanje novih praktičnih znanja i vještina, kao i povećanje njihove zapošljivosti na otvorenom tržištu rada. Takođe, imaće pozitivan uticaj i na ukupnu zaposlenost i poboljšanje životnog standarda građana Crne Gore.