Za samozapošljavanje potrošeno pola miliona eura

13/12/2018

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje, na posljednjoj sjednici, odobrio je predlog nadležne komisije za finansiranje četiri zahtjeva za kreditno otvaranje po jednog radnog mjesta u: Kolašinu, Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću.

Odlukom, vrijednom 20.000 eura, opredijeljena je i usmjerena ukupna suma, od pola miliona eura, namijenjena ove godine samozapošljavanju. Raspodjelom 500.000 eura omogućeno je kreditno otvaranje 100 novih radnih mjesta.

Inače, u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja Zavod još od 1999. godine sprovodi Program za stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva. Ovim programom dodjeljuju se kreditna sredstva pod povoljnijim uslovima od tržišnih i stimuliše razvoj malih i srednjih preduzeća, čime se utiče na smanjenje nezaposlenosti i stvaranje ekonomski povoljnijeg ambijenta.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura. Maksimalan iznos kredita je 15.000 eura, za tri radna mjesta. Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina.