Zaposleno 4.500 domaćih sezonaca

30/05/2019

– Na sezonskim poslovima, od početka godine, angažovano je više od 4.500 radnika. Brojka je za 50 odsto veća u odnosu na isti period prošle godine. Ovdje spadaju i takozvani stalni sezonci. To su ona lica kojima je Zavod za zapošljavanje posredovao prošle godine ili ranije, koja svake godine obnavljaju ugovor sa istim poslodavcem – kaže načelnik Područne jedinice Podgorica mr Dragan Marović.

Plan

Prema njegovim riječima, posredstvom Zavoda, godišnje, na sezonskim poslovima, zaposli se između 9.000 i 10.000 lica, što predstavlja četvrtinu ukupne evidencije nezaposlenih.

Iskustva nam govore da poslodavci traže kvalifikovanu i pomoćnu radnu snagu. Taj odnos je 30:70 odsto u korist nekvalifikovanih. Činjenica je da na evidenciji Zavoda nema dovoljno kvalifikovane radne snage kako bi odgovorili potrebama svih poslodavaca.

Dragan Marović

– Kroz naše mjere i angažovanjem svih faktora moramo uložiti dodatne napore kako bi domaća radna snaga uzela veće učešće. Dobre rezultate dala je državna kampanja Zaposlimo domaće – Da Crna Gora radi. Organizovali smo sajmove zapošljavanja u sjevernom i središnjem regionu Crne Gore i bili su dobro posjećeni – priča Marović.

Motiv

Pomoćni poslovi, kako dodaje, namijenjeni su uglavnom za žensku radnu snagu: sobarice, higijeničarke, servirke, radnice u vešeraju, u kuhinji… One i prihvataju ove poslove, ali često su, zbog obaveza prema porodici, više vezane za mjesto prebivališta, pa ove poslove nerijetko obavljaju i muškarci.

Marović navodi nedostatak kod poslodavaca što na vrijeme ne planiraju svoje potrebe za radnicima, ne ulažu u njihovu obuku, ne trude se da zadrže radnike.

– Ovo se, naravno, ne odnosi na sve poslodavce. Oni veći imaju službe za ljudske resurse i bave se radnicima i njihovim potrebama – ističe načelnik.

Naglašava da sama plata nije uvijek prioritet za sezonca, odnosno za domaćeg radnika. On sa tim ubjeđenjem pođe, ali opredjeljujući faktor u prihvatanju sezonskog posla su dodatni uslovi – smještaj, radno vrijeme, neplaćen prekovremeni rad, kao i odnos poslodavca prema pradniku. Inače, plata u sezoni za nekvalifikovanog radnika kreće se od 250 do 350 eura, za kvailifikovane između 350 i 600 eura, pa i više za dobre kuvare.