Zavod za zapošljavanje objavio informator "Kuda nakon osnovne škole”

23/06/2020

Zavod za zapošljavanje Crne Gore je, uz podršku institucija iz prosvjete, objavio informator „Kuda nakon osnovne škole“ namijenjen učenicima završnog razreda osnovne škole. Vodič je dostavljen svim osnovnim školama u državi.

informator 2020 2

Informator je još jedan vid usmjerenja i pomoći svršenim osnovcima, kako bi načinili pravi izbor kada je riječ o srednjim školama. U njemu su opisana zanimanja za koja se moguće školovati u Crnoj Gori, date informacije o svim srednjim školama, kao i informacije o svijetu rada i savjetima za bolju spoznaju ličnih osobina.

Kako je saopštio direktor direktorata u Ministarstvu prosvjete Veljko Tomić, u svim opštinama u Crnoj Gori ima sasvim dovoljno upisnih mjesta.

-Zavod za zapošljavanje Crne Gore je važan partner Ministarstva, i vjerujemo da je Informator izuzetno koristan dokument za odabir budućeg zanimanja, jer nudi ne samo podatke o dostupnim smjerovima u srednjim školama, već i usmjerava polumaturante u odnosu na njihove sposobnosti, lične osobine, interesovanja i vrijednosti- kazao je Tomić.

Jevrosima Pejović iz Zavoda, koja je i urednica informatora, poručila je da smo svi svjedoci da danas više nego ikada ranije tržište rada odlikuju nesigurnost i brze promjene.

-Stoga, pružanje podrške mladim osobama prilikom izbora zanimanja predstavlja sve veći izazov. Zavod aktivno radi na informisanju i savjetovanju o karijeri, kao i na razvoju drugih usluga profesionalne orijentacije. Upravo neracionalan izbor zanimanja, odnosno ne uzimanje u obzir ličnih karakteristika, zahtjeve zanimanja i karakteristike tržišta prilikom izbora zanimanja je jedan od najčešćih uzroka nezaposlenosti. Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi,  koja će  pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na tržište rada. Za uspješno snalaženje u svijetu rada neophodno je da mladi budu spremni da se prilagode i da upravljaju brzim promjenama – kazala je Pejović.

Predstavnica Centra za stručno obrazovanje Sandra Brkanović, i jedna od koautorki informatora, istakla je značaj srednjih stručnih škola i stručnog obrazovanja.

-Centar za stručno obrazovanje je u prethodne četiri godine uradio 54 modularizovana obrazovna programa. Svi programi su savremeni, prate najnovije trendove i razvoj tehnologije, pa samim tim obezbjeđuju vještine i znanja potrebne tržištu rada, kao i prohodnost ka srodnim fakultetima. Za ovu školsku godinu, Centar je, zajedno sa članovima radnih grupa sastavljenim od predstavnika privrede, fakulteta i srednjih stručnih škola, pripremio 13 novih modularizovanih obrazovnih programa iz 5 različitih sektora. Vjerujemo da je zato pred polumaturantima bogat izbor, kome treba detaljno i temeljno da se posvete- kazala je Brkanović.

Lana Stanišić, učenica Srednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja dizajnirala je ovogodišnju naslovnu stranu publikacije.

Zbog situacije izazvane virusom Kovid-19, za razliku od prethodnih, ovogodišnji informator će učenicima, roditeljima, nastavnicima i svim koji su zainteresovani, biti dostupan samo u elektronskoj formi.

Publikaciju je moguće preuzeti ovdje kao i sa sajtova Ministarstva prosvjete i Centra za stručno obrazovanje.