ZZZ potpisao Memorandum o saradnji sa slovačkom agencijom za zapošljavanje

16/01/2017

Zavod za zapošljavanje potpisao je Memorandum o saradnji sa privatnom slovačkom agencijom za zapošljavanje »Labeo«. Posredstvom ove agencije omogućava se legalno zapošljavanje crnogorskih državljana u Slovačkoj.

Do saradnje je došlo na predlog opunomoćenog ambasadora Slovačke u Crnoj Gori, Nj. E. g-dina Romana Hlobena, koji se obratio Zavodu za zapošljavanje i iskazao potrebu Agencije“Labeo” da zaposli 150 državljana Crne Gore u fabrici u Slovačkoj koja se bavi izradom auto dijelova za renomirane proizvođače automobila. Očekuje sa da ovaj projekat predstavlja samo uvod u dalju saradnju i dodatno zapošljavanje naših državljana u Slovačkoj.

U prisustvu ambasadora, direktorice Direktorata za rad i zapošljavanje Edine Dešić i menadžmenta Zavoda, Memorandum o saradnji su danas potpisali direktorica Vukica Jelić i direktor agencije Piter Kutiš.
Objašnjavajući karakteristike crnogorskog tržišta rada, gdje se uglavnom dolazi, imamo radnika iz, čak, 80 zemalja, direktorica Jelić ovu saradnju vidi kao dobar put, kojim ćemo ohrabriti legalne migracije.


-Predano i vrijedno radimo na evropskoj agendi. Očekujemo skoro otvaranje poglavlja 2 – Sloboda kretanja radne snage, pa nam je značajna saradnja sa agencijom  iz zemlje članice EU – kazala je direktorica Jelić.


Ideju za realizaciju ovog projekta ambasador Hloben je okarakterisao iskazom iskrene volje za saradnjom Slovačke i Crne Gore. Ambasador je konstatovao da da Slovačka veoma cijeni radnu snagu, te smatra da će iskustvo prve grupe biti samo dodatna motivacija ostalim građanima Crne Gore da idu na rad u Slovačku.

Po riječima direktorice Jelić naši nezaposleni iskazali su veliko interesovanje,  pa će se narednih dana obaviti selekcija.
-Zavod je obavijestio nezaposlena lica sa svoje evidencije o ovoj mogućnosti zapošljavanja i obavljena je predselekcija kandidata. Trenutno ima oko 340 zainteresovanih. Intervjui i testiranje kandidata će se obaviti od 17. do 19. januara, u prostorijama Biroa rada Podgorica. Konačnu odluku o izboru kandidata donose predstavnici Slovačke – objasnila je Jelić.
Direktor Kutiš je najavio da će agencija odgovoriti na potrebe naših radnika i sve će učiniti, kako je kazao, da se osjećaju kao kod svoje kuće.

Uz podsticanje mobilnosti građana i pripremu za evropsko tržište rada, kroz ovaj projekat, smatra Edina Dešić, naši nezaposleni će steći nova znanja i vještine.
-Projekat ima punu podršku Ministarstva rada i Vlade, jer se na ovaj način podstiču legalne migracije. U interesu nam je da budu zaštićena prava naših građana budu maksimalno poštovana i da poslodavci imaju odgovorajuću radnu snagu – istakla je Dešić.

Direktor Kutiš ranije je održao prezentaciju u Zavodu o svojoj agenciji i uslovima zapošljavanja, u prisustvu predstavnika Ministarstva rada i socijalnog staranja i Zavoda.