ZZZCG i UPCG dogovorili potpisivanje sporazuma o saradnji

01/07/2019

Direktor Zavoda za zapošljavanje Crne Gore (ZZZCG) Suljo Mustafić i predsjednik Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) Predrag Mitrović dogovorili su potpisivanje Sporazuma o saradnji kojim će dugogodišnja uspješna saradnja dvije institucije, u oblasti promocije preduzetništva i podsticanja zapošljavanja, uskoro biti i dodatno formalizovana.

Na sastanku održanom na inicijativu UPCG, razgovaralo se o stanju na tržištu rada, aktuelnostima u oblasti ponude i tražnje radne snage, deficitarnim zanimanjima, mjerama aktivne politike zapošljavanja u Crnoj Gori, kao i načinima za njihovo efikasnije sprovođenje.

Odlazak radno aktivnog stanovništva – prvenstveno mlađeg i visokokvalifikovanog – premа inostranim tržištima, pitanje je koje su predstavnici UPCG i ZZZCG označili kao posebno zabrinjavajuće i kao takvom mu posvetili dodatnu pažnju. U tom dijelu, zvaničnici Unije i Zavoda su najavili nastavak razgovora i dodatne konsultacije, uz širi krug partnera, a sve u cilju iznalaženja modela koji će najbolje odgovoriti problematici daljeg odliva radne snage, a time i rješavanju ovog važnog ekonomskog pitanja.

Uz rukovodioce, sastanku održanom u prostorijama UPCG, prisustvovala je i savjetnica u Fondu za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom Gracijela Rakonjac, kao i predstavnici UPCG – potpredsjednik Slaviša Šćekić, generalna sekretarka Suzana Radulović, šefica Sektora za pravna pitanja i socijalni dijalog Rumica Kostić i savjetnik za rad sa članstvom Danilo Kaluđerović.